Παρακράτηση χρημάτων στα σύνορα της Σερβίας

Παρακράτηση χρημάτων στα σύνορα της Σερβίας

Αρ. Πρωτ. 4077/08.02.2007

Προς:
- Υπουργό Εξωτερικών


Οι Έλληνες πολίτες που μετακινούνται οδικώς από την Γερμανία προς την Ελλάδα καταγγέλουν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα στα σύνορα της Σερβίας. Στον έλεγχο που τους γίνεται από τις αστυνομικές και τελωνειακές αρχές της Σερβίας μεταξύ άλλων ερωτώνται εάν έχουν στην κατοχή τους χρήματα.

Καθώς οι διερχόμενοι οδηγοί επιθυμούν να είναι νομοταγείς και να μην δημιουργούνται προβλήματα με τις αρχές των χωρών, που επισκέπτονται αναγκαστικά μέχρι να μεταβούν στην χώρα μας, αναφέρουν αναλυτικά και τα χρηματικά ποσά που έχουν στην κατοχή τους. Χωρίς, όμως, κάποια λογική εξήγηση ή ενημέρωση, οι αρχές της Σερβίας παρακρατούν το ποσό των Ελλήνων πολιτών που υπερβαίνει τις 2000 ευρώ, παρέχοντας μόνο μία απλή απόδειξη είσπραξης.

Μετά από τα παραπάνω ερωτάται η αρμόδια Υπουργός Εξωτερικών:

- Υπάρχει ενημέρωση του αρμόδιου Υπουργείου για την αδικαιολόγητη παρακράτηση χρημάτων που συμβαίνει στα σύνορα της Σερβίας; Αν ναι, για ποιον λόγο γίνεται η παρακράτηση των χρημάτων και πως μπορούν διασφαλιστούν οι Έλληνες πολίτες από τον οικονομικό αυτό έλεγχο και την παρακράτηση των χρημάτων τους;

Απάντηση Υπουργείου